Bierspijs basisregels

Enkele basisprincipes:
• Gekookte/gestoofde gerechten combineer je met een zacht, rond bier. Dit is een bier met een lage hop- of moutbitterheid. Zo combineer je een stoofpotje dat zacht, rond vlees heeft niet met een sterk gebrand moutbitter bier zoals een stout. Een zacht gestoofd visje komt ook niet goed meer uit in smaak als dit met een hopbitter bier is gecombineerd. Als het bier geen zachte, ronde smaak heeft zal het bier direct over de smaak van het gerecht uitkomen.

• Gegrilde/gebakken gerechten passen goed bij een bier met gebrande mout. Hoe krachtiger de grilwijze is hoe hoger de moutbitterheid van het bier. Een visje dat op de grill is gelegd combineert mooi met een amber bier. Dit is een bier dat net licht gebrand is door de mout en zo de grillwijze van de vis goed ondersteund. Een rode biefstuk dat op de BBQ goede zwarte grillranden heeft combineer je met een veel donkerder gemout bier zoals een gerstewijn/quadrupel of zelfs een stout om het gebrande karakter van de BBQ goed in de smaak te ondersteunen.

• Vet en room wordt afgebroken door hopbitterheid en moutbitterheid. Een roomsaus of buikspek combineer je juist met een zacht rond bier zonder hop. Een vettig gerecht zoals spare ribs of hamburger past uitstekend bij een hopbitter bier.

• Curry en kruidige gerechten pairen met een zoet bier of juist een bitter bier. Een zoet bier haalt alle kruiden uit de smaak waardoor een kruidig gerecht niet meer kruidig is. Een hopbitter bier versterkt de kruiden juist waardoor een IPA voor een ware curry explosie zorgt.

• Zoute gerechten zoals oosterse gerechten met soja en ketjap combineer je met een bier met lichtgebrande mout om de hartigheid te ondersteunen. Kies niet voor een bier met een te hoge moutbitterheid zoals een stout of porter. Moutbitterheid haalt al het zout uit een gerecht waardoor het ook heel flauw wordt.

Do's & Dont's
  • Kies altijd een bier bij het gerecht en niet andersom.
  • Bepaal in de basis de dominante smaak in het gerecht. Vergeet hierbij niet de saus mee te nemen. In welke mate is dit zoet, zuur, zout, umami (ziltigheid/hartigheid) of bitter? Vergeet de mate van gebruikte kruiden niet. Zoek bij de hoofdsmaak een bier dat deze smaaktoon ook heeft. Dus een dessert met rood fruit combineer je bijvoorbeeld met een bier met rood fruit. Een salade vinaigrette heeft een overwegende zure boventoon, kies hierbij een bier die ook zuurheid heeft. De smaakwereld gaat verder tot in de kleinste nuance! Dit is dus slechts een basisadvies.
  • Hou bij de bierkeuze ook rekening met de volmondigheid van het bier. Een bier kan bitter zijn en een dunne smaak hebben of heel intens blijven hangen. Bij een krachtig gerecht kies je een wat minder intens bier en bij een volmondig krachtig bier een milder gerecht. Zo versterken bier & food elkaar.
  • Streef naar harmonie tussen zuur, zoet en bitter in een gerecht en herhaal de smaakelementen in de keuze van het bier.
  • Bouw de smaakintensiteit in het menu op en hou rekening met de hoge impact van vet en suiker in de opbouw van het menu.
  • Kijk bij de keuze van het bier niet alleen naar smaak maar ook naar koolzuurgehalte.
  • Maak de bierkeuze ook aan de hand van de bereiding. Stoven geeft een andere smaak aan een gerecht mee als bakken of grillen. Gestoode gerechten combineer je met een zacht, rond bier met niet teveel hopbitterheid of moutbitterheid. Een gebakken of gegrild gerecht combineer je met een moutbitter bier. Van amber tot stout of porter afhankelijk van de krachtige grillwijze.
  • Schenk de bieren tot slot op de juiste temperaturen en in het juiste glaswerk. Pils en aperitief bieren op 4 à 5 graden. Hoge, spontane en gemengde gistingsbieren onder de 6% Alc. op 4 tot 8 graden. Hoge, spontane en gemengde gistingsbieren boven de 6% Alc. tussen de 8 en 14 graden. Hoe warmer het bier, hoe meer je proeft.
Bierspijs basisregels
 

Bierspijs basisregels

Bierspijs basisregels
"Hoe kies je nu het juiste bier? Dat is simpel, lees mijn basisregels"
 
3 Bierspijs basisregels

Restaurant zoeken

Restaurant zoeken
De beste restaurants met de juiste bierkaart, vind ze bij ons op de kaart.
 
] Restaurant zoeken

Bieradvies

Bieradvies
Fiona de Lange geeft advies voor het perfecte bier met toelichting bij elk gerecht.
 
? meer weten
 
Copyright © 2019 - Bier & Spijs - Alle rechten voorbehouden